Complimenten

jun. 26, 2023

Regelmatig complimenten geven aan je kinderen kan het zelfvertrouwen bevorderen. Er zit ook een negatieve kant aan.

Regelmatig hoor ik ouders tegen hun kind zeggen hoe geweldig ze zijn.

Uitspraken zoals: 

✨ Knap gedaan hoor.

✨ Wat goed van jou.

✨ Je bent ook zo’n kanjer.

✨ Ik ben zo trots op jou.

✨ Ik vind het zo goed wat je hebt gemaakt.


En dat niet alleen.

Ik hoor ouders dit ook tegen andere ouders zeggen, waar hun kind bij is.


Het is ontzettend leuk om te horen hoe trots ouders op hun kind zijn. Er spreekt vaak veel liefde uit de woorden. Ouders gunnen hun kind het beste en tegenwoordig zijn veel ouders ook in staat om veel aan hun kinderen te geven, zowel in spullen als in aandacht.


In het verleden heb ik bovenstaande zinnen ook vaak gezegd tegen mijn kinderen. Ik hou heel veel van mijn kinderen en dacht oprecht dat ik ze daarmee hielp om meer vertrouwen te krijgen in zichzelf. Tegenwoordig weet ik ook dat er meerdere nadelen kunnen zitten aan te veel prijzen, ik ben hier voorzichtiger in geworden. 



De positieve invloed van complimenten


Er zitten voordelen aan het regelmatig geven van complimenten aan kinderen, namelijk:


🌟Positieve bekrachtiging: Complimenten kunnen kinderen een gevoel van waardering en erkenning geven. Ze helpen kinderen te begrijpen dat hun prestaties worden gewaardeerd, wat hun zelfvertrouwen en zelfbeeld kan versterken.


🌟Versterking Motivatie: Complimenten kunnen kinderen aanmoedigen om zichzelf verder te ontwikkelen en hun best te blijven doen. Door positieve feedback te geven, stimuleer je hun motivatie om nieuwe vaardigheden te leren en uitdagingen aan te gaan.


🌟Versterking van positief gedrag: Door complimenten te geven wanneer kinderen zich goed gedragen of behulpzaam zijn, moedig je positieve gedragspatronen aan. Dit helpt hen te begrijpen wat gewenst gedrag is en vergroot de kans dat ze dit gedrag in de toekomst herhalen.


🌟Verbeterde relatie: Complimenten kunnen de band tussen volwassenen en kinderen versterken. Door positieve feedback te geven, creëer je een sfeer van ondersteuning. Kinderen krijgen het gevoel dat ze worden gezien. 



De nadelige invloed van complimenten


Er kleven echter ook nadelen aan, namelijk:

👎Overmatige prijzen: Overmatig gebruik van complimenten kan leiden tot afhankelijkheid van externe validatie. Ze kunnen leren dat hun waarde afhangt van de bevestiging van anderen, wat kan leiden tot een gebrek aan intrinsieke motivatie en zelfstandigheid.

👎Vage complimenten: Als complimenten te algemeen of vaag zijn, kunnen ze hun betekenis verliezen. Kinderen hebben baat bij specifieke complimenten die gericht zijn op hun activiteiten of gedrag, zodat ze begrijpen waarom ze worden veroorzaakt.

👎Gefixeerd op prestaties: Door te veel de nadruk te leggen op complimenten voor prestaties en resultaten, kan de focus van kinderen voornamelijk gericht zijn op het bereiken van lof, in plaats van op het proces van leren en groeien. Dit kan stress en angst veroorzaken wanneer ze niet aan de verwachtingen voldoen.

👎Vergelijking en competitie: Het geven van complimenten kan leiden dat kinderen zichzelf gaan vergelijken met anderen en een competitieve mindset ontwikkelen. Dit kan een negatieve invloed hebben op hun zelfbeeld en relaties met leeftijdgenoten.

Dit laatste kan versterkt worden door de sociale media waarop kinderen en jongeren zich voortdurend vergelijken met elkaar. 


Bemoediging in plaats van complimenten
Er zitten dus veel voordelen aan het regelmatig geven van complimenten aan je kind maar ook nadelen. Het is dus belangrijk dat je feedback niet gericht is puur op lof maar vooral op bemoediging.

Een aantal voorbeelden van uitspraken die bemoedigend zijn:

🌟 Je hebt hard gewerkt; je verdient het
🌟 Wat fijn voor je dat het je is gelukt.
🌟 Je hebt het zelf opgelost
🌟 Ik hou van je wat er ook gebeurt
🌟 Je zult wel trots zijn op jezelf

Daarnaast is het ook belangrijk dat je regelmatig vertelt wat jou als ouder is gelukt of waar je trots op bent. Dus niet op iets van je kind maar op iets van jezelf.

Als je als ouder hierin een voorbeeld geeft, zal je kind dit zien en gaan overnemen. Dan gaan ze zelf trots worden op hun eigen prestaties en dat werkt veel sterker dan dat het afhankelijk is van de beoordeling van anderen.

Faalangst Blog

door duda-wsm 17 nov., 2023
Waardering naar elkaar uitspreken
door duda-wsm 13 nov., 2023
We hebben veel last van vooroordelen
Meer posts
Share by: