Omdenken

mei 08, 2023

Omdenken - Wat kunnen wij leren van Sifan Hassan?

Het is al weer een paar weken (24 april) geleden dat Sifan Hassan een buitengewone prestatie leverde door haar eerste marathon ook meteen te winnen. Wat de prestatie zo buitengewoon maakte was het feit dat zij te maken had met allemaal tegenslagen. Sifan had allereerst te maken met meerdere blessures, tijdens de race moest zij zelfs twee keer stoppen om even haar spieren op te rekken. Daarnaast moest zij teruglopen omdat zij een drankpost had gemist en werd daarbij bijna door een motor omvergereden. 


Het verliep dus allemaal niet ideaal en toch pakte zij verbazingwekkend de zege.


Hoe kan dit? Wat deed zij en wat kunnen we daarvan leren? 


1. Bekijk het eens heel anders oftewel omdenken!


Marathonlopers hechten aan een perfecte voorbereiding. Een maand vasten van zonsopgang tot zonsondergang hoort daar beslist niet bij. Sifan deed het toch omdat zij haar geloof belangrijk vindt. Zij zag de ramadan niet als een obstakel, maar draaide het om. Tijdens de training mocht ze de laatste maand niet drinken, nu tijdens de wedstrijd ineens wel. En dat ziet zij dan als een bonus, waar ze kracht uit put. 


Een heel andere maar voor haar effectieve manier van een probleem benaderen. In plaats van een probleem zag zij het als een voordeel. 


Welk nadeel kan jij omdraaien in een voordeel. Zoek samen met je kind naar oplossingen. 


Als je kind een onvoldoende gehaald heeft voor een toets kan je dat als falen zien. Je kan het ook benaderen als een ervaring waar je van geleerd hebt.


Nu weet je tenminste dat oftewel:

👉jouw manier van leren niet de beste manier was

👉je wat meer uitleg nodig hebt bij dit vak

👉je eerder moet beginnen met leren de volgende keer

👉je een samenvatting moet maken enz. 


2. Stel je doelen zo dat je er zelf invloed op hebt


Sifan Hassan had zich als doel gesteld ervaring opdoen. Ze startte dus niet om te winnen. Doordat zij zichzelf niet als doel had gesteld dat zij moest winnen, had zij ook geen druk op haar schouders gelegd. Zij vertelde er later over dat zij iedere keer dacht "als ik nog 5 kilometer doorloop, heb ik meer marathonervaring". Pas toen zij de eindstreep inzicht kreeg, bedacht zij dat zij ook nog kon winnen. 

Haar les aan iedereen. Stel je doelen zo, dat je er blij van wordt. 


Veel kinderen/jongeren die last hebben van faalangst, stellen hun doelen (te)hoog.

Ze willen graag alles perfect doen, hoge cijfers halen. Ze vergelijken zich met anderen die ook hoge cijfers halen. Ze kijken bijna nooit naar kinderen die minder hoge cijfers halen. 


Deze hoge verwachting zorgt heel vaak voor stress wat er voor kan zorgen dat je kind allerlei lichamelijke klachten krijgt en mogelijk zelfs dichtklapt.


Ook zie ik vaak dat kinderen het opgeven om nog te leren als het een paar keer mis is gegaan.


Als je echter tot doel stelt om je goed voor te bereiden en vervolgens gewoon je best te doen, dan haal je die erorme druk weg. 


Als je je gedachte verandert, verandert ook je gevoel en gedrag. 


 

3. Geef niet op, het kan straks weer beter gaan

Hassan kampte met pijn in haar bovenbeen. Ze stopte zelfs twee keer om te rekken. Iedere commentator had al geconcludeerd dat Sifan beter kon opgeven omdat ze de eindstreep toch nooit zou halen.

Sifan zei later "Je moet altijd in een goede afloop blijven geloven. Ook als het niet goed gaat, als je het zwaar hebt, kun je vaak toch nog doorgaan. En dan kan het vervolgens ook weer beter gaan".


Faalangst Blog

door duda-wsm 17 nov., 2023
Waardering naar elkaar uitspreken
door duda-wsm 13 nov., 2023
We hebben veel last van vooroordelen
Meer posts
Share by: