We hebben veel last van vooroordelen
We hebben veel last van vooroordelen
Het is belangrijk om ons daarvan bewust te zijn. Niemand kijkt op dezelfde manier naar een situatie. Iedereen beleeft iets op zijn/haar eigen manier.
Zo kijken wij ook als ouder naar het gedrag van onze kinderen. Gedrag is wat wij zien en horen. Het is het stukje dat van de ijsberg boven het oppervlakte uitkomt, dat zichtbaar is. Maar wat daar onder zit namelijk:
🖋️De behoeften
🖋️De overtuigingen,
🖋️De gevoelens,
🖋️De normen,
🖋️De verwachtingen
🖋️De dromen
Deze zijn niet zichtbaar. Het is onze taak als ouder om dit zichtbaar te maken voor onze kinderen.
Dat laatste valt niet altijd mee. Want ook jij, als ouder, hebt behoeften, verwachtingen, dromen, gevoelens en overtuigingen. En door die bril kijk jij naar je kind. En als je kind dan niet aan deze verwachtingen voldoet, dan raakt dit ons als ouder.
Hier zijn enkele veelvoorkomende vooroordelen die mensen kunnen hebben ten aanzien van het gedrag van kinderen:
⚡"Kinderen die druk zijn, zijn onopgevoed":
Er heerst soms de overtuiging dat actieve en energieke kinderen onopgevoed of moeilijk beheersbaar zijn. Dit kan een onterechte generalisatie zijn, omdat kinderen van nature verschillende niveaus van activiteit en expressiviteit hebben.
⚡"Meisjes zijn rustiger dan jongens":
Dit stereotype suggereert dat jongens van nature meer actief en lawaaierig zijn dan meisjes. In werkelijkheid variëren gedrag en temperament sterk binnen beide geslachten, en het is belangrijk om individuele verschillen te erkennen.
⚡"Kinderen begrijpen niet wat er gaande is":
Er wordt soms aangenomen dat kinderen te jong zijn om complexe situaties te begrijpen of empathie te tonen. Kinderen kunnen echter vaak meer begrijpen dan we denken en kunnen zich bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt.
⚡"Kinderen die stil zijn, hebben geen problemen":
Sommige mensen denken dat stille kinderen geen problemen hebben. Dit kan echter verhullen dat stille kinderen ook hun eigen uitdagingen en behoeften hebben.