Keuzestress

duda-wsm • nov. 02, 2023

Keuzestress 

Het is heel mooi dat we tegenwoordig zo’n vrijheid hebben om te kiezen uit allerlei mogelijkheden. We zijn in staat om auto te rijden, het vliegtuig, de trein of de bus te pakken of om te fietsen. Kortom, we kunnen de hele wereld over reizen. Niets lijkt te ver.
Deze vrijheid heeft ook een keerzijde blijkt uit een groot onderzoek.


Uit onderzoek blijkt dat keuzestress leidt tot grote problemen waar veel jongeren tegenwoordig onder gebukt gaan.


Keuzestress kan tot allerlei problemen leiden namelijk: 
⚡tot gevoelens van angst en daardoor stress bij jongeren. Ze kunnen bang zijn om de verkeerde beslissing te nemen en zich daardoor zorgen te maken over de mogelijke gevolgen van hun keuze.
⚡tot verlamming: Sommige jongeren kunnen zo overweldigd raken door keuzes dat ze uiteindelijk helemaal niet beslissen. Dit kan leiden tot uitstelgedrag en het missen van kansen.
⚡tot gevoelens van onzekerheid. Ze kunnen twijfelen aan zichzelf en hun vermogen om goede beslissingen te nemen.
⚡tot een verlaagd zelfvertrouwen. Als jongeren voortdurend met keuzes worstelen en het gevoel hebben dat ze altijd de verkeerde beslissing nemen, kan dit hun zelfvertrouwen enorm aantasten.
⚡tot perfectionisme: Sommige jongeren kunnen perfectionistisch worden in hun zoektocht naar de juiste keuze, wat kan leiden tot overmatige zelfkritiek en onrealistische verwachtingen.
⚡tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen, waaronder slaapproblemen, depressies en angststoornissen.
⚡keuzestress kan ook invloed hebben op de sociale relaties van jongeren. Het kan leiden tot frustratie en conflicten in relaties, vooral als vrienden en familieleden geen begrip tonen voor de stress die de jongere ervaart.
 
Het is belangrijk op te merken dat keuzestress niet voor iedereen hetzelfde is en dat de ernst ervan kan variëren. Het kan ook afhangen van de individuele persoonlijkheid en levensomstandigheden.
 

Het is echter belangrijk om jongeren te ondersteunen en hen te helpen om te gaan met keuzestress door hen de tools en het vertrouwen te geven om weloverwogen beslissingen te nemen en de gevolgen ervan te aanvaarden.
 
Dit blijkt nog niet zo makkelijk. Veel ouders hebben als kind niet de ervaring gehad van keuzestress. Als we terugkijken naar eerdere generaties dan is het nog helemaal niet zo lang geleden dat kinderen eigenlijk automatisch het werk gingen doen dat hun ouders ook deden. Daarnaast waren er wel andere mogelijkheden maar de keuzes waren veel beperkter.

In de tijd dat ik jong was, was het al wat minder gewoon dat je automatisch het werk ging doen dat je ouder deed. De keuzes die ik kon maken waren echter wel te overzien. Wat ook enorm scheelde was dat er in die tijd nog geen internet was en dus ook geen sociale media.


In de huidige tijd zijn er enorm veel keuzes en er lijken er steeds mee bij te komen.


Je kan je kind daarmee helpen door:
✨ Samen met je kind op een rijtje zetten wat de kwaliteiten van je kind zijn.
✨ Verder samen op een rijtje zetten welke vakken op de middelbare school jouw kind het beste lagen. Waar haalde ze het meeste plezier uit.
✨ Je kan ook eens terugkijken naar het speelgoed van je kind. Waar speelde het vroeger het liefste mee. 
✨ Omschrijf vervolgens van elk speelgoed op welke manier je kind hiermee speelde.

Gebruikte het fantasie

Gebruikte het strategie

Hield het van organiseren

✨ Leert je kind met zijn hoofd of meer met zijn handen.
 
Vervolgens ga je kijken in welke opleiding of werk deze specifieke eigenschappen en talenten van je kind het beste tot uiting komen.
Daarnaast is belangrijk dat je je kind het gevoel mee geeft dat je vertrouwen hebt in de keuzes die het maakt en dat het niet erg is om er achter te komen dat het misschien toch een andere keuze had moeten maken.
 


Faalangst Blog

door duda-wsm 17 nov., 2023
Waardering naar elkaar uitspreken
door duda-wsm 13 nov., 2023
We hebben veel last van vooroordelen
Meer posts
Share by: